Dieta per evitar la hipertensió
NORMES GENERALS• Diversos factors poden provocar i afavorir un augment en la tensió arterial, per això és imprescindible conèixer-los i evitar-los. Els principals són:• Obesitat.• Consum abusiu d'alcohol.• Dietes pobres en calci i magnesi.• Consum abusiu de greixos saturats.• Ingesta de cafeïna.• Dietes amb alt contingut en sal.• Dietes pobres en sodi.• Tabac i estrès.CONSELLS• A l'hora d'amanir amanides o un altre tipus de plats, substituir la sal per espècies, llimona o vinagre.• No oblidar que alguns aliments contenen de forma natural sodi (sal), per tant hem d'evitar afegir més a l'hora de cuinar.• Augmentar els aliments rics en potassi com, julivert, carxofes, espinacs, bolets, patates, coliflor, alvocat, plàtan, albercoc i porros.• No beure més de 2 litres d'aigua al dia.• La cafeïna i teïna són elements que eleven la pressió arterial (hipertensógenos) i per tant hem d'evitar consumir no només cafè i te sinó begudes com la coca-cola i similars que tenen un alt contingut en cafeïna.ESMORZAR• Suc de fruites• Pa integral sense sal i formatge desnatat sense sal amb codony.• Infusió o cafè descafeïnat
-------------------------------------------------- ------------------------------Menú 1Dinar:• Gaspatxo o amanida amb tomàquets i cogombres• Truita de verdures• Iogurt desnatatSopar:• Peix amb verdures al vapor• Formatge fresc sense sal amb fruits secs: ametlles, pinyons i melMenú 2Dinar:• Puré de porros i carbassó• Llegum amb pebrots i peix• Iogurt desnatatSopar:• Bullit de verdures amb patates• Gall dindi o pollastre a la planxa• Fruits secsMenú 3Dinar:• Amanida amb fruites i pasta• Peix blau• Formatge fresc sense salSopar:• Puré de verdures• Ou amb patates• Fruita seca dolça: prunes panses, dàtils ...Menú 4Dinar:• Arròs amb bolets• Carn de conill guisat amb ceba• CítricsSopar:• Amanida de tomàquet amb blat de moro i formatge fresc sense sal• Gambes a la planxa• Fruita rostida o en compotaMenú 5Dinar:• Puré de llegums• Peix amb albergínies i ceba• Iogurt desnatatSopar:• Sopa de pa amb herbes aromàtiques i ou• Formatge fresc sense sal i dàtilsMenú 6Dinar:• Amanida variada• Sèpia amb alls o porros i pèsols• PlàtanSopar:• Sopa de pasta i verdures• Peix a la planxa• Iogurt desnatatMenú 7Dinar:• Liquat de sucs naturals• Guisat de carn magra amb patates• Cítrics o fruites tropicalsSopar:• Amanida d'arròs i pollastre o peix• Iogurt amb fruits secs i melS'ha de suprimir la sal per cuinar i substituir-la per llimona. És molt aconsellable també cuinar amb herbes aromàtiques i experimentar les que més agradables resulten en cada plat: julivert, orenga, farigola, sàlvia, fonoll, estragó, etc, a més dels dos condiments bàsics: el pebre i l'all.
No hay comentarios:
Publicar un comentario