Grups alimentaris


 
1.Grup dels farinacis – Inclou cereals, derivats, tubercles i llegums. Es recomana que l’energia proporcionada per els aliments d’aquest grup representi la meitat(50%) de la dosi energètica total, per tant aquest grup ha de constituir la base d’una alimentació sana. Cal tenir present en aquest grup la quantitat de proteïna, que contenen els llegums i cereals, gens menys preable i que consumides amb verdures,  hortalisses i fruites ens permeten garantir la ingestió d’origen vegetal.
                     
2.Grup de la llet i derivats – Inclou, a més dels diversos tipus de llet, dos derivats làctics que són el iogurt i el formatge. Altre derivats de la llet hi són exclosos perquè contenen els greixos de la llet i tenen mancança del resta de nutrients, per tant no els considerarem aliments equivalents.
Els aliments del grup dels làctics es caracteritzen per esser molt complerts i força equilibrats, des de el punt de vista nutritiu. Contenen a part de proteïnes d’alt valor biològic, glúcids, greixos, vitamines hidrosolubles i liposolubles, calci, fòsfor i altre minerals. És recomanable consumir aliments d’aquest grup diàriament.
3.Grup de la carn – Inclou carn i derivats , peix i ous. Aquest grup es compon d’aliments que es caracteritzen per una gran riquesa proteica (com la llet) i quan a proporció variable de greix saturat, vitamines i minerals.
Per pràctica una alimentació sana, es recomanable consumir diàriament aliments d’aquest grup. Si es realitza una ingestió habitual massa alta, és aconsellable que és moderi el seu consum, ja que l’aportació d’àcids grassos saturats afavoreix l’augment de colesterolèmia i accentua els risc de patir aterosclerosi.

4.Grup de verdures i hortalisses – Aquest és un grup molt variat, però que sol tenir característiques nutritives similars, com:                                                         
-          Pobres en glúcids, greixos i proteïnes
-          Molt rics en vitamines, minerals, aigua, i fira vegetal.
Així com els aliments del grup del farinacis, són bàsics per una alimentació sana, per diverses raons:
-            Alt contingut en fibra vegetal, que facilita el transit intestinal i accelera l’eliminació de substancies tòxiques del tub digestiu.
-            Aportació en vitamines, que són escasses o manquen en altres aliments. Cal tenir present que quan apliquem cocció una proporció important d’aquestes vitamines desapareix i els  minerals passen a formar part del brou de cocció, així doncs cal recomanar que el consum es realitzi mitjançant racions crues i cuites al 50%.

5.Grup de les fruites – Compren aliments molt similars en quan a característiques nutritives a les verdures i hortalisses, però degut a una qüestió cultural, les tenim catalogades com  a postres,  és convenient incloure-les en un grup a part.

6.Grup de greixos d’addició  - Inclou, olis, margarines, cremes de llet, nata, emulsions de greix i amb certes matisacions, fruita seca.  Tots es caracteritzen per una elevada concentració de greixos i en conseqüència un alt valor energètic, però són molt pobres en glúcids i proteïnes. Cal matisar que els fruits secs, són força equilibrats, des de el punt de vista nutritiu, ja que no només són rics en greixos, sinó que també en glúcids i proteïnes. No obstant són inclosos en aquest grup per l’alt valor energètic i per tan és convenient consumir amb moderació.
7.Grup complementari als sucres – Compren: sucre comú, mel, melmelades,caramels, bombons i productes de pastisseria en general. Aquests aliments es caracteritzen per esser molt rics en sucres senzills, però molt escassos en altres nutrients.  Els sucres senzills, són una excel·lent font d’energia, però de caràcter massa ràpid per realment poder aprofitar. Així doncs caldrà recomanar aportacions al voltant d’un 5% sobre l’energia total.

8.Grup complementari a les begudes  - Inclou productes molt pobres i desequilibrats des d’un punt de vista nutritiu.
Begudes refrescants: Contenen una proporció variable de sucres i poden contenir, estimulants del sistema nerviós.
Begudes estimulants: Té, cafè, tenen un valor zero nutritivament parlant, si es consumeixen amb excés poden produir un hàbit, d’irritabilitat, insomni i altres trastorns nerviosos.
Begudes alcohòliques: Contenen alcohol etílic –substancia nociva- i altres, nutrients, però en continguts escassos  (Paradoxa Francesa). Cal recomanar consum moderat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario