1.Grup dels farinacis – Inclou
cereals, derivats, tubercles i llegums. Es recomana que l’energia proporcionada
per els aliments d’aquest grup representi la meitat(50%) de la dosi energètica
total, per tant aquest grup ha de constituir la base d’una alimentació sana.
Cal tenir present en aquest grup la quantitat de proteïna, que contenen els
llegums i cereals, gens menys preable i que consumides amb verdures, hortalisses i fruites ens permeten garantir
la ingestió d’origen vegetal.
2.Grup de la llet i derivats – Inclou, a
més dels diversos tipus de llet, dos derivats làctics que són el iogurt i el
formatge. Altre derivats de la llet hi són exclosos perquè contenen els greixos
de la llet i tenen mancança del resta de nutrients, per tant no els
considerarem aliments equivalents.
Els aliments
del grup dels làctics es caracteritzen per esser molt complerts i força
equilibrats, des de el punt de vista nutritiu. Contenen a part de proteïnes
d’alt valor biològic, glúcids, greixos, vitamines hidrosolubles i liposolubles,
calci, fòsfor i altre minerals. És recomanable consumir aliments d’aquest grup diàriament.
3.Grup de la carn – Inclou carn i
derivats , peix i ous. Aquest grup es compon d’aliments que es caracteritzen
per una gran riquesa proteica (com la llet) i quan a proporció variable de
greix saturat, vitamines i minerals.
Per pràctica
una alimentació sana, es recomanable consumir diàriament aliments d’aquest
grup. Si es realitza una ingestió habitual massa alta, és aconsellable que és
moderi el seu consum, ja que l’aportació d’àcids grassos saturats afavoreix
l’augment de colesterolèmia i accentua els risc de patir aterosclerosi.
4.Grup de verdures i hortalisses – Aquest és
un grup molt variat, però que sol tenir característiques nutritives similars,
com:
-
Pobres en glúcids,
greixos i proteïnes
-
Molt rics en vitamines,
minerals, aigua, i fira vegetal.
Així com els aliments del grup del farinacis, són bàsics per una alimentació
sana, per diverses raons:
-
Alt contingut en fibra vegetal, que facilita
el transit intestinal i accelera l’eliminació de substancies tòxiques del tub
digestiu.
-
Aportació en vitamines, que són escasses o
manquen en altres aliments. Cal tenir present que quan apliquem cocció una proporció
important d’aquestes vitamines desapareix i els minerals passen a formar part del brou de
cocció, així doncs cal recomanar que el consum es realitzi mitjançant racions crues
i cuites al 50%.
5.Grup de les fruites – Compren
aliments molt similars en quan a característiques nutritives a les verdures i
hortalisses, però degut a una qüestió cultural, les tenim catalogades com a postres, és convenient incloure-les en un grup a part.
6.Grup de greixos d’addició - Inclou, olis, margarines, cremes de llet,
nata, emulsions de greix i amb certes matisacions, fruita seca. Tots es caracteritzen per una elevada
concentració de greixos i en conseqüència un alt valor energètic, però són molt
pobres en glúcids i proteïnes. Cal matisar que els fruits secs, són força
equilibrats, des de el punt de vista nutritiu, ja que no només són rics en
greixos, sinó que també en glúcids i proteïnes. No obstant són inclosos en
aquest grup per l’alt valor energètic i per tan és convenient consumir amb
moderació.
7.Grup complementari als sucres – Compren:
sucre comú, mel, melmelades,caramels, bombons i productes de pastisseria en
general. Aquests aliments es caracteritzen per esser molt rics en sucres
senzills, però molt escassos en altres nutrients. Els sucres senzills, són una excel·lent font
d’energia, però de caràcter massa ràpid per realment poder aprofitar. Així doncs
caldrà recomanar aportacions al voltant d’un 5% sobre l’energia total.
8.Grup complementari a les begudes - Inclou productes molt pobres i
desequilibrats des d’un punt de vista nutritiu.
Begudes
refrescants: Contenen una proporció
variable de sucres i poden contenir, estimulants del sistema nerviós.
Begudes
estimulants: Té, cafè, tenen un valor
zero nutritivament parlant, si es consumeixen amb excés poden produir un hàbit,
d’irritabilitat, insomni i altres trastorns nerviosos.
Begudes
alcohòliques: Contenen alcohol etílic
–substancia nociva- i altres, nutrients, però en continguts escassos (Paradoxa Francesa). Cal recomanar consum
moderat.
No hay comentarios:
Publicar un comentario