Equilibri nutritiu



Els nutrients  (substancies que requereix l’esser humà per nodrir-se), per nutrir-se be cal oferir al nostre cos tots els aliments que necessita. Els nutrients, els utilitza el nostre cos per obtenir l’energia necessària, per mantenir l’activitat, poder construir o renovar les seves estructures i regular el funcionament del metabolisme.
Podem diferenciar, segons la funció:


Nutrients ENERGÈTICS  i PLÀSTICS: Glúcids, Lípids i Proteïnes
Nutrients REGULADORS de processos vitals: Vitamines, Aigua, Minerals i electròlits

NUTRIENTS ENERGÈTICS I PLÀSTICS
Són elements susceptibles de patir combustió dins la cèl·lula i que per tant, propicien energia al organisme. La dosi d’aquest nutrients, ha de respondre al consum energètic del individu sense excessos ni carències.
GLÚCIDS - L’aport per part de la alimentació ha de cobrir entre un 55-60% del requeriment energètic total.  La seva funció bàsica serà la d’aportar energia i per tant, ha de constituir la base de l’alimentació Cal remarcar diferencies entre glúcids complexos que tenen una combustió lenta i glúcids senzills que són cremats amb molta rapidesa i l’aprofitament al llarg del dia és menor. Per aquest fet s’aconsella que la proporció de glúcids complexes sigui unes 10 vegades més alta que la del senzills. Entre els glúcids complexos cal destacar la cel·lulosa que juntament amb altre substancies vegetals constitueix la fibra vegetal ,  la impossibilitat de digerir-la, fa que no tingui importància des de el punt de vista nutritiu, però la seva presencia en la dieta és fonamental en la regulació del transit intestinal.
La funció primordial : proporcionar energia al organisme, també te una petita funció plàstica. Pràcticament tots els aliments contenen una proporció més gran o més petita de glúcids a excepció dels purament grassos.
Segons el contingut de glúcids diferenciem:
                   Contingut alt                 Contingut normal         No contenen
                   Cereals                          verdures                        olis
                   Llegums                        hortalisses                     llards
                   Fruits                             llet                                
                   Sucres                           ous                               
                    Pastisseria                    peix i carn
 
LIPIDS – La quantitat de Kcal/dia aportades pels aliments rics en lípids ha de cobrir entre un 30-35% del requeriment energètic total, depenent si s’utilitza com a greix d’addició l’oli d’oliva.
La seves funcions seran: complementar el subministrament energètic dels glúcids, alhora que és garanteixi una ingestió adequada d’àcids grassos essencials (ntesis de prostaglandines malaltia coronaria-) , una correcta assimilació de les vitamines liposolubles i alguns d’ells s’utilitzen per formar estructures pròpies del cos.
Pràcticament tots els aliments contenen una proporció més gran o més petita de lípids
                        Contingut molt alt        Contingut alt                 Contingut mínim
                        Olis comestibles           Carns                             Fruita
                        Margarines                   Aus i ous                        Verdures
                        Greixos animals            Peix blau                       Hortalisses
                                                              Llet i derivats               
                                                              Fruites seques.


PROTEÏNES – La quantitat de Kcal/dia aportades pels aliments rics en proteïnes corresponen a un 12-15% del requeriment energètic total.
La principal funció de les proteïnes és cobrir el requeriment plàstic indispensable per tal que l’organisme  pugui sintetitzar les seves pròpies proteïnes. Cal remarcar que també una petita part de les proteïnes ingerides, es transforma de manera efectiva en energia.
Funcions: Plàstica i estructural, caràcter immunitari (antígens –anticossos),Bio regulació ( enzims-hormones) i proporcionar energia.
Pràcticament tots els aliments contenen proteïnes a excepció dels purament grassos
                                               Rics proteïnes                         Continguts nims
                                               Carns                                      Fruites
                                               Peix                                         Verdures
                                               Ous                                         Hortalisses
                                               Llegums- Cereals                   Pastisseria
                                               Llet i derivats
                                               Fruita seca     





NUTRIENTS   REGULADORS.
Les recomanacions no poden anar relacionades amb els requeriments energètics totals, ja que aquests nutrients no són cremats en el organisme i per tant, no tenen equivalència energètica. L’aportació d’aquests nutrients ha de cobrir els requeriments orgànics, que poden variar, segons diverses característiques individuals, com ara l’edat, el sexe, o l’eventual existència d’un embaràs.
Vitamines– La seva funció reguladora, afavoreix, que l’organisme transformi i aprofiti els altres nutrients que són incorporats amb l’alimentació. La obtenció de les vitamines, és mitjançant l’alimentació, ja que totes elles estan contingudes en uns o altres aliments, ja sigui en estat pur o en forma de precursor

                                      Vitamina K                    bacteris flora intestinal
                                      Vitamina D                    raigs ultraviolada solars
                                      Vitamina A                    carotens

Minerals – Resulten indispensables per l’organisme, bé perquè formen part de les pròpies estructures o bé perquè són necessaris per tal de regular certs processos metabòlics. La seva aportació a d’esser regular, encara que les quantitats que l’organisme necessita són , llevat de circumstàncies particulars, molt reduïdes, quedant garantides mitjançant una alimentació variada.

Mineral
Funció
Aliment
Calci  Ca
Teixit ossi
Làctics
Fòsfor   P
Teixit ossi
A. rics en proteïna
Ferro   Fe
Hemoglobina
Fetge, carn
Magnesi  Mg
Impuls nerviós
Enzims intracel·lulars
Vegetals de fulla verda
Fluor   F
Evitar pèrdua òssia
Peixos marins
Iode     I
Hormones tiroïdals
Animals marins

A part del anomenats, l’organisme disposa d’altres minerals com ara : Zn, Co, Se, Cu, Cr, Mn, Mb,  que llurs requeriments són mínims i queden coberts sempre que es faci una alimentació suficient.

Aigua –És el component més important de l’organisme, per bé que la seva proporció varia segons l’edat. L’aigua no és un nutrient ni energètic, ni plàstic. No obstant s’inclou dins dels nutrient perquè és el medi en el qual es produeixen tots els fenòmens bioquímics orgànics tant intracel·lulars, com extracel·lulars .
La funció principal de l’aigua és la seva participació com a vehicle dels diferents substancies que s’incorporen a l’organisme.
Es un excel·lent regulador de la temperatura corporal.

Electròlits – Són els elements químics susceptibles d’esser afectats per l’acció del corrent elèctric, ja que tenen la propietat de perdre o guanyar un electró, al esser sotmesos a l’influencia d’un camp elèctric, Els més importants són:


Electròlit
Funció
Aliment
Sodi   Na
Catió extracel·lular
Retenir aigua
Mantenir pressió sanguínia
Sal comú
Begudes carbonatades
Potassi  K
Catió intracel·lular
Mantenir pressió líquid intracel·lular
Equilibri Àcid-Base
Fruites Verdures Carn, Peix, Llegums
Clor     Cl
Anió extracel·lular
Les mateixes que el sodi
Sal comú
 

 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario