Els nutrients (substancies que requereix l’esser humà per
nodrir-se), per nutrir-se be cal oferir al nostre cos tots els
aliments que necessita. Els nutrients, els utilitza el nostre cos per obtenir
l’energia necessària, per mantenir l’activitat, poder construir o renovar les seves estructures i
regular el funcionament del metabolisme.
Podem diferenciar, segons la funció:
Nutrients ENERGÈTICS i PLÀSTICS: Glúcids, Lípids i Proteïnes
Nutrients REGULADORS de processos vitals: Vitamines, Aigua, Minerals i electròlits
NUTRIENTS ENERGÈTICS I PLÀSTICS
Són
elements susceptibles de patir
combustió dins la cèl·lula i que per tant, propicien energia al organisme. La dosi d’aquest nutrients, ha de respondre al
consum energètic del individu sense excessos ni carències.
GLÚCIDS - L’aport per part de la alimentació
ha de cobrir entre un 55-60% del requeriment energètic total. La seva funció bàsica serà la d’aportar energia
i per tant, ha de constituir la base de l’alimentació Cal remarcar diferencies entre glúcids complexos
que tenen una combustió lenta i glúcids senzills que són cremats amb molta rapidesa i
l’aprofitament al llarg del dia és menor. Per aquest fet s’aconsella que la
proporció de glúcids complexes sigui unes 10 vegades més alta que la del
senzills. Entre els glúcids complexos cal destacar la cel·lulosa que
juntament amb altre substancies vegetals constitueix la fibra vegetal
, la impossibilitat de digerir-la, fa que no
tingui importància des de el punt de vista nutritiu, però la seva presencia en la dieta és fonamental en la regulació del transit intestinal.
La funció primordial : proporcionar energia al organisme, també te una petita
funció plàstica. Pràcticament tots els aliments contenen una proporció més gran o més
petita de glúcids a excepció dels purament grassos.
Segons el contingut de glúcids diferenciem:
Contingut
alt Contingut
normal No contenen
Cereals verdures olis
Llegums hortalisses llards
Fruits llet
Sucres ous
Pastisseria peix
i carn
LIPIDS – La quantitat de Kcal/dia aportades pels aliments rics en lípids ha de cobrir entre un
30-35% del requeriment energètic total, depenent si s’utilitza com a greix
d’addició l’oli d’oliva.
La seves funcions seran:
complementar el subministrament energètic dels glúcids,
alhora que és garanteixi una ingestió adequada d’àcids grassos essencials (síntesis de prostaglandines malaltia coronaria-) ,
una correcta assimilació de les vitamines liposolubles i alguns d’ells
s’utilitzen per formar estructures pròpies del cos.
Pràcticament tots els aliments contenen una proporció més gran o més
petita de lípids
Contingut
molt alt Contingut alt Contingut mínim
Olis
comestibles Carns Fruita
Margarines Aus i ous Verdures
Greixos
animals Peix blau Hortalisses
Llet
i derivats
Fruites seques.
PROTEÏNES – La quantitat de Kcal/dia aportades pels aliments rics
en proteïnes corresponen a un 12-15% del requeriment energètic total.
La principal funció de
les proteïnes és cobrir el requeriment plàstic indispensable per tal que
l’organisme pugui sintetitzar les seves pròpies proteïnes. Cal remarcar que també
una petita part de les proteïnes ingerides, es transforma de manera efectiva en
energia.
Funcions: Plàstica i estructural, caràcter immunitari (antígens –anticossos),Bio
regulació ( enzims-hormones) i proporcionar
energia.
Pràcticament tots els aliments contenen proteïnes a excepció dels
purament grassos
Rics
proteïnes Continguts
mínims
Carns Fruites
Peix Verdures
Ous Hortalisses
Llegums-
Cereals Pastisseria
Llet
i derivats
Fruita
seca
NUTRIENTS REGULADORS.
Les
recomanacions no poden anar relacionades amb els requeriments energètics
totals, ja que aquests nutrients no són cremats en el organisme i per tant, no
tenen equivalència energètica. L’aportació d’aquests nutrients ha de cobrir els
requeriments orgànics, que poden variar, segons diverses característiques
individuals, com ara l’edat, el sexe, o l’eventual existència d’un embaràs.
Vitamines– La seva funció reguladora, afavoreix, que l’organisme transformi i
aprofiti els altres nutrients que són incorporats amb l’alimentació. La
obtenció de les vitamines, és mitjançant l’alimentació, ja que totes elles
estan contingudes en uns o altres aliments, ja sigui en estat pur o en forma de
precursor
Vitamina
K bacteris flora
intestinal
Vitamina
D raigs ultraviolada
solars
Vitamina
A carotens
Minerals – Resulten indispensables per l’organisme, bé perquè formen part de les pròpies
estructures o bé perquè són necessaris per tal de regular certs processos
metabòlics. La seva aportació a d’esser regular, encara que les quantitats que
l’organisme necessita són , llevat de circumstàncies particulars, molt reduïdes,
quedant garantides mitjançant una alimentació variada.
Mineral
|
Funció
|
Aliment
|
Calci Ca
|
Teixit ossi
|
Làctics
|
Fòsfor P
|
Teixit ossi
|
A. rics en proteïna
|
Ferro Fe
|
Hemoglobina
|
Fetge, carn
|
Magnesi Mg
|
Impuls nerviós
Enzims
intracel·lulars
|
Vegetals de fulla verda
|
Fluor F
|
Evitar pèrdua òssia
|
Peixos marins
|
Iode I
|
Hormones tiroïdals
|
Animals marins
|
A part del anomenats,
l’organisme disposa d’altres minerals com ara : Zn, Co, Se, Cu, Cr, Mn,
Mb, que llurs requeriments són mínims i queden
coberts sempre que es faci una alimentació suficient.
Aigua –És el component més important de l’organisme, per bé que la seva proporció
varia segons l’edat. L’aigua no és un nutrient ni energètic, ni plàstic. No obstant
s’inclou dins dels nutrient perquè és el medi en el qual es produeixen tots els
fenòmens bioquímics orgànics tant intracel·lulars, com extracel·lulars .
La funció
principal de l’aigua és la seva participació com a vehicle dels diferents
substancies que s’incorporen a l’organisme.
Es un excel·lent
regulador de la temperatura corporal.
Electròlits – Són els elements químics susceptibles d’esser afectats per l’acció del
corrent elèctric, ja que tenen la propietat de perdre o guanyar un electró, al
esser sotmesos a l’influencia d’un camp elèctric, Els més importants són:
Electròlit
|
Funció
|
Aliment
|
Sodi Na
|
Catió extracel·lular
Retenir
aigua
Mantenir
pressió sanguínia
|
Sal comú
Begudes
carbonatades
|
Potassi K
|
Catió intracel·lular
Mantenir
pressió líquid intracel·lular
Equilibri
Àcid-Base
|
Fruites Verdures Carn, Peix, Llegums
|
Clor Cl
|
Anió extracel·lular
Les
mateixes que el sodi
|
Sal comú
|
No hay comentarios:
Publicar un comentario