Confecció d'una dieta equilibrada.




Primerament és convenient establir el concepte de ració alimentaria, es a dir, una quantitat d’aliment prefixada de manera convencional i que és la que s’acostuma a consumir en els àpats.



Les  persones sanes no tenen necessitat d’obsessionar-se amb el càlcul  de l’energia. Val més que és fixin en la representació qualitativa dels aliments bàsics i s’evitin al màxim els aliments complementaris.

La principal utilitat dels grups d’aliments i racions alimentaries, és elaborar de forma pràctica, fàcil i en concordança amb una alimentació sana i equilibrada. 

El gràfic següent, mostra una distribució aproximada de les racions alimentaries, segons el pes, per una persona sana amb una activitat física moderada. 



El nombre de racions diaries, cal que estigui compost, per els 6 grups d’aliments bàsics.
La mitjana de la població del nostre entorn necessita entre 13 i 14 racions alimentaries diàries, cal que es distribueixin de la següent forma:
5 racions   Grup Farinacis, 2 racions   Grup Làctics,     2 racions       Grup Verdura,
2 racions   Grup Fruita,       1 ració       Grup Greixos d’addició.
Cal remarcar que en qualsevol cas , poden esser agregades petites quantitats d’aliments dels grups complementaris, sempre i quan hagin estat assegurats els aliments bàsics.
No en hi ha prou en determinar una ingesta diària, cal garantir  una correcta assimilació i aprofitament del nutrients, per aconseguir-ho caldrà repartir els àpats al llarg del dia, així convenientment distribuïts evitarem digestions lentes i pesades, que poden ocasionar els àpats copiosos.
L’horari en que són efectuats els àpats, es pot ajustar segons les necessitats i costums personals. És recomanable que els menjars es realitzin de manera espaiada, coincidint amb la sensació fisiològica de la gana.
En el nostre medi, és habitual d’ingesta de 2 àpats principals i 3 de secundaris al llarg del dia, amb els següents requeriments energètics.

Desdejuni               Desprès de la pernoctació         15%


Esmorzar                Mig matí                                     20%
Dinar                      Mitja jornada                               30% 
Berenar                  Mitja tarda                                  10%
Sopar                     Finalitzar la jornada.                   25%

No n`hi ha prou en repartir  els grups d’aliments al llarg de la jornada , també , cal tenir present la varietat setmanal , és per això que farem unes recomanacions a l’hora  de elaborar una dieta setmanal.
Necessitats setmanals:   Farinacis (llegums)   2 cops /setmana,    Verdura  50% crua 50% cuita,  Peix blau  3 cops/setmana, per l’aportació en àcids grassos insaturats n-3  Peix blanc 4 cops/setmana    Ous 2cops/setmana.   Aliments rics en fibra 30gr/dia.
Tan important és la distribució dels àpats, com la forma de cuinar-los. La culinària i la catalogació dels aliments, per les diferents ètnies, determina comportaments alimentaris, que no sempre tenen un benefici dietètic.
La culinària Mediterrània occidental  és caracteritza per la cocció dels aliments mitjançant el fregit, cal reconèixer que aquest mètode, fa més gustosos els aliments i que el líquid de cocció, (oli d’oliva) és un dels greixos més estable per realitzar aquesta pràctica, per aquest motiu  la dieta Mediterrània, permet un increment de la proporció dels greixos d’addició sempre i quan les coccions és realitzin amb oli d’oliva.
Existeixen altres mètodes de cocció, podríem classificar-los segons un millor aprofitament de les propietats dels nutrients:
MES APROFITAMENT                              MENYS APROFITAMENT
Vapor       Forn       Planxa       Bullir        Estofar         Fregir.
La varietat també a de esser a l’hora de triar els mètodes de cocció.
Varietat per tot, és la base d’una bona dieta equilibrada. També hem de tenir en compte els gustos personals, però, val a dir que aquests en gran part depenen del aprenentatge.






No hay comentarios:

Publicar un comentario