Tipus de peix




El peix forma part de l’alimentació mediterrània, té un alt percentatge de proteïnes, de la mateixa  qualitat com les de la carn, però amb la diferència, que són de més fàcil digestió.
Els greixos del peix són molt rics amb àcids grassos poliinsaturats com és l’omega3, aquests ajuden a mantenir els nivells de colesterol en sang i disminueixen el risc de patir malalties cardiovasculars
També hem de saber que el peix es una gran font de iode, conté ferro, calci, vitamines A-D-C i algunes del grup B, també aporta magnesi i els nivells de sals minerals recomanables per la salut i al creixement.
Cal saber que el peix és un dels aliments que perd més ràpidament les seves propietats, aquestes alteracions són un conjunt de canvis en els enzims per l’acció dels bacteris i per diferents reaccions químiques, aquests es poden retardar si s’aplica fred.
Els tipus de peix es podem classificar en tres tipus
Peix Blau
Sardina, verat, tonyina, seitó, bonítol, sorell, moll (salmonete),
Gras
Conté més del 5% de compostos grassos (tonyina, bonítol, sardina, seitó, peix espasa, moll, anguila).


Peix Blanc
Lluç, llenguado, rap, bròtola, maire (bacaladilla)
Semigras

Conté entre un 2-5% de compostos grassos (besuc, llobarro, orada, maire, sarg, truita)
Magre
Conté menys d’un 2% de compostos grassos (lluç, bacallà, llenguado, rap llissa)
Marisc
Crustacis

(llobarro, galera, orada, gamba rosada, aranya blanca, llagostí)
Mol·luscs
(petxina lluent, musclo, tellerina, rossellona, ostrot)

A continuació parlarem del peix blau, aquest conté un 5-11% de greix, cal tenir en compte que la quantitat de greix dels peixos varia segons la època del any, al estiu sol ser més greixos que a principis de tardo, també és molt important l’edat d’aquest i la seva grandària.
La quantitat de greix influeix en la coloració i aquesta ens determinarà el nom que rebrà en la classificació dels peixos.
El peix blau es diferencia per la seva activitat,ja que és un peix fa molt exercici, per aquest motiu aquest necessitarà més quantitat de greix, normalment el podem trobar nedant per la superfície.
El peix blau té molts beneficis per la nostre salut, el consum fresc o ultracongelat d’aquest producte ens aporta un font de proteïnes, vitamines (A,D,B12), minerals (iode, ferro, fòsfor, magnesi i calci) i greixos insaturats (oleic, linoleic i omega 3). 
Els àcids grassos omega3 que ens aporta ens disminueixen els nivells de triglicèrids a la sang, i com a conseqüència  baixarà la pressió arterial i el risc de patir trombosi, ja que augmenta la vasodilatació arterial.
 La vitamina D, ens ajuda a fixar al calci als ossos i ens protegeix  contra infeccions, ja que  activa els glòbuls blancs.
Es molt recomanable consumir peix blau 2 cops per setmana. S’aconsella especialment en dones que estan sobre la línea dels 40 anys, i es desaconsella a persones que tinguin els nivells d’àcid úric elevats.


Seguirem amb el peix blanc, aquest té poc greix a la musculatura, el nom blanc se li ha donat popularment perquè la majoria de peixos amb poc greix tenen la carn més clara. Aquest té menys greix entre un 0.4-5%, és més sedentari que el blau, i sol viure al fons del mar. Tot i que menys greix que el peix blau té al mateix valor nutricional que aquest i un valor similar al de la carn. Està compost per proteïnes d’alt valor biològic, lípids i petites quantitats de vitamines i sals minerals.
Una de les grans diferencies son les cues, la del peix blau fa forma de V, ja que tenen la necessitat de nedar en llargues migracions, en canvi el blanc tenen la punta arrodonida ja que no és mouen tant.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario